Историјат Дома ученика

ИСТОРИЈАТ ДОМА УЧЕНИКА

Ју „Дом ученика“ у Требињу је самостална васпитно-образовна установа. Основне дјелатности Дома су :

-Образовање са смјештајем и исхраном ученика средњих школа који живе ван Требиња;

-Стварање повољних услова и задовољавање потреба ученика;

-Обезбеђивање функције васпитног рада са ученицима.

Живот и рад у Дому је организован на начин који ученицима уз правилно коришћење понуђених садржаја ,обезбјеђује успјех у свестраном образовању,као индувидуални напредак у одрастање у самоостварену и задовољну особу.

Дом је основан још давне 1945.године као „Дом за ратну сирочад“,непосредно послије ослобођења Требиња.Био је једина установа за смјештај ђака у овом дијелу ослобођене територије. Од 1947.године више пута је мијењао назив и проширивао дјелатност. Године 1956. мијења назив у Ђачки дом „Дом ученика“ Требиње.Традиција Дома траје без прекида преко 75 година.   У њему су стасале бројне генерације Херцеговаца, који сада живе и раде широм свијета.

Дом је захваљући добром руковођењу ,великим дијелом проширио капацитете, опремио собе и све просторије и са поносом сада можемо рећи да дјеца имају све услове за пријатан боравак у Дому. Од 21.06.2010.године Дом је прешао у реновирани објекат који се налази у једном од павиљона некадашње Војне касарне. У оквиру своје проширене дјелатности има могућност смјештаја и исхране туриста ,спортских група и клубова ,те учесника разних такмичења, манифестација, семинара, као и пружање услуга коктела. У љетном периоду се организује „Љетна школа спорта“ Републике Српске у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта РС.

Ју „Дом ученика“ Требиње остварује посебну друштвену функцију јер пружа могућности за свестрани развој и социјалну сигурност младих генерација.Ђаци генерације средњих школа су често били баш ученици нашег Дома. Слава Дома је 4. децембра „Вaведење пресвете Богородице“. Тада се захвалимо за досадашњи успјех и помолимо Богу очекујићи благослов за даљи развој и напредак.