13.новембар 2023. године захвалница за ЈУ „Дом ученика“

14.11.2023.

Поводом 105 година од ослобођења Требиња  у Првом свјетском рату, у Kултурном центру одржана је свечана сједница Скупштине града, на којој су додијељена јавна признања Града Требиња.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић у свом обраћању истакао је да данас обиљежавамо један од најзначајнијих дана у историји Требиња, дан када је овај град продисао слободно, а народ напокон дочекао да послије вијекова окупације осјети топлину огњишта. Тог 13. новембра 1918. године трећи батаљон 14. пука Тимочке дивизије побједоносно је ушао у Требиње и свим Требињкама и Требињцима донио дуго чекану слободу, послије година страдања, патње, крви и суза.

„Први свјетски рат завио је у црно бројне требињске породице, оставивши многе куће без насљедника. Жртва коју је платио требињски народ за коначни олтар слободе била је превисока. Иако се тачан број погинулих и убијених и даље не зна, када чујемо колика је претпоставка да је страдало Срба у првом Свјетском рату, да свакоме одамо по један минут почасти, требало би нам више од двије године, тачније 866 дана. То је та велика цијена жртве наших предака коју не могу да сакрију они који прекрајају историјске факте и покушавају да пишу нове свјетске чињенице. Наша покољења треба да знају ко су им били дједови који су се часно и јуначки борили против окупатора који је замислио да довијека остане у херцеговачком камењару и да одавде планира нове империјалистичке походе“, рекао је градоначелник Ћурић.

Dan oslobodjenja 14.jpg (595 KB)

„Повеља Града Требиња“ уручена је премијеру РС Радовану Вишковићу, а исто признање, на посебној свечаности, биће додијељено српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, која данашњој сједници није могла да присуствује из оправданих разлога.

Вишковић је, након што му је повељу уручио градоначелник Мирко Ћурић на свечаној сједници Скупштине, изјавио да саборност и једниство Срба никада није било важно као данас.

Премијер Вишковић је изјавио да му је посебна сатисфакција што му је признање уручено на Дан ослобођења Требиња у Првом свјетском рату, те да се Влада Републике Српске труди да се равномјерно развија Српска.

У образложењу за додјелу Повеље града Требиња Вишковићу истакнут је, између осталог, значај његове подршке у вријеме пандемије вируса корона, када су привредници подржани са 1.000.000 KМ помоћи, што је било од изузетног значаја за одржавање и наставак привредних активности.

Dan oslobodjenja.jpg (871 KB)

„Влада Републике Српске на челу са Вишковићем активно финансијски учествује у свим важним пројектима у Требињу. Посебно истичемо пројекте као што су изградња нове болнице, за коју је Влада Српске одобрила 128.000.000 KМ, као и изградњу саобраћајнице на траси обилазнице, која се повезује новим мостом преко ријеке Требишњице“, наведено је у образложењу из Скупштине града.

„Захвалницу Града Требиња“ је, у име породице покојног привредника и хуманисте Слободана Станковића, преузео Никола Радовановић, извршни директор за маркетинг предузећа „Интеграл инжењеринг“ д.о.о.

Честитајући Дан ослобођења, Радовановић је свим грађанима Требиња пожелио здравље, слогу и сваку срећу.

Dan oslobodjenja 11.jpg (574 KB)

„У име породице покојног Слободана Станковића – супруге Славице, кћерки Маје и Тамаре и унучади, као и колектива привредног друштва ’Интеграл инжењеринга’, част ми је да примим ово признање испред човјека који је много више радио и чинио него је говорио. Био је емотивно везан за Херцеговину, основао је ’Интеграл инжењеринг’ у  40. години, 1989. године, а у периоду прије тога, између осталог, радио је и градио у Херцеговини, тако да је још из његових 20- тих и 30-тих година створена та емотивна веза, која га је враћала Требињу и Херцеговини и бројним пројектима. Његов животни мото је био – ми градимо будућност, и отуд ћемо ми, његови насљедници у ’Интеграл инжењерингу’, наставити са подухватима у градитељству, али и са оним што није говорио, а то су доброчинства, хуманитарне донације и помоћи за најпотребније“, навео је Станковић.

У одлуци о „Повељи Града Требиња“  која је припала режисеру „Дучићевих вечери поезије“ и обновитељу „Фестивала фестивала“ Слободану Вујовићу наводи се да се награђује „за заслуге за културни развој Града, унапређење квалитета живота и промоцију угледа Града Требиња у земљи и свијету“.

Kултурни посленик Слободан Вујовић је, примивши „Повељу Града Требиња“ истакао да је данас, више него икад, потребно опште јединство српског народа.

„С обзиром на мрачне облаке који нас окружују, морамо остати јединствени, јер ништа није дефинитивно као жртве које су пале у нашем рату. Зато, у име тих жртава, потребно нама је данас, више него икад, опште јединство српског народа. Мало нас је, али довољно кад се добро гледамо, мислимо једни на друге и желимо добро себи и свакоме ко нама зло не мисли“, навео је он.

Dan oslobodjenja 1.jpg (869 KB)

Истичући да је за то вриједило радити и живјети, Вујовић је рекао да му је „Повеља Града Требиња“ најдраже признање у животу, награда „родног му бескраја Херцеговине и милог Требиња, како би то рекао Јован Дучић“.

„У животу сам примио многобројна признања,код нас и у свијету, из области културног стваралаштва, новинарства, публицистике, али ми је ово признање свакако најдраже. Наћи ће се на највишој полици личног ми поноса, јер га добијам из географије мога рођења, војводства од Светога Саве, из Херцеговине, из љубави. 60 је година откако сам се отиснуо из родне Билеће, и не живим у Херцеговини, али, вјерујте, живим с њом свакога минута свога трајања. Тако сам, и у току рата, био предсједник Kоординационог одбора Срба из Херцеговине, који живе у Београду, а тај одбор је радио за помоћ војсци и народу. Велика ми је привилегија да имам двије љубави, отаџбину Херцеговину и домовину Србију, а у њој матицу Пећку патријаршију, која нам је тренутно у жици, али нема те жице која може оковати нашу мисао, па ће нам кад-тад доћи. Без матице ни пчела не може а не људи, имајмо то увијек на уму“, поручио је Вујовић.

Подсјетивши да је прије 22 године добио прилику да, саобразно са Дучићевом идејом о Требињу као граду културе, створи пројекат „Требињских свечаности“, истакао је да је његова основна мисао била да Требиње и Херцеговину повеже са матицом Србијом, како би Требиње постало центар културног живота и врхунских достигнућа из свих области умјетности.

„Од тада до данас било је на стотине и стотине значајних програма који привлаче туристе, чиме је Требиње постало културна Мека овог дијела свијета. Ово признање не припада само мени, имао сам огромну подршку града и свих грађана. Посебно истичем све његове градоначелнике, без чије љубави и разумијевања ништа не бих могао да урадим. Свима дубоко захваљујем на повјерењу које сте имали у мене. Радећи на овом пројекту, за ове 22 године, пуно сам дао, али не жалим, надам се да се то осјетило“, рекао је Вујовић.

Vujović.jpg (288 KB)

Јавно признање „Захвалница Града Требиња“ данас је уручено бившем амбасадору Републике Бугарске у БиХ Августини Цветковој Kарабашевој и Јавној установи “Дом ученика” Требиње, коју је преузео директор установе Миро Гредо.

Августина Цветкова Kарабашева, некадашњи амбасадор Републике Бугарске у Босни и Херцеговини, добитник је „Захвалнице Града Требиња“ за „подршку у реализацији више пројеката и промоцији угледа Града Требиња у земљи и иностранству“.

Dan oslobodjenja 12.jpg (732 KB)

„Изузетно ми је задовољство што сте препознали мој напор као бившег амбасадора Републике Бугарске у Босни и Херцеговини за развој наших добрих билатералних односа.Требиње је сада мој дом, мој супруг и ја смо тако одлучили, јер је Требиње најљепше мјесто за живот, оно је у нашим срцима и души, прелијепа је природа, а што је најважније, људи су фини, љубазни и пријатни, вјерни пријатељи“, истакла је Kарабешева.

„Захвалницу Града Требиња“, која је додијељена ЈУ „Дом ученика“ Требиње, данас је преузео директор ове установе Миро Гредо, који је на признању захвалио градоначелнику Мирку Ћурићу, али и највишим представницима републичке власти на континуираној подршци.

„У 78 година дугој историји установе, ово је најзначајније признање за нас и хвала градоначелнику на приједлогу. Желим да захвалим и свим 130 запослених,  који су кроз ову установу прошли од 1945. године и градили респектабилну установу све ове деценије , као и свим 20 тренутно запосленим – сви су заслужни за ово признање, ја сам га само преузео. Kада сам дошао у установу, наишао сам на један допис из архиве из 1945. године у којем се изражавала потреба за душецима, ћебадима и тако даље, а данас смо хотел са двије звјездице, што говори колико су сви запослени допринијели развоју установе“, рекао је у обраћању Гредо.

Честитајући свима Дан ослобођења града, Гредо је захвалио премијеру Радовану Вишковићу и предсједнику РС Милораду Додику на континуираној подршци.

„Желим да захвалим премијеру РС Радовану Вишковићу што у континуитету пружа подршку нашој установи. Зашто сам рекао у континуитету? Зато што је 2010. године, у сарадњи са Градском управом, тада на челу са градоначелником Доброславом Ћуком и  заједно са предсједником Додиком, уложено преко милион марака и направљен овакав објекат. Нека вам је срећан Дан ослобођења Требиња“, истакао је директор „Дома ученика“ Требиње.

Gredo.jpg (330 KB)

Прије Свечане сједнице Скупштине града Требиња су, по традицији , делегација Градске управе скупштине града положили цвијеће на требињска помен обиљежја жртвама и борцима свих ослободилачких ратова.

Текст преузет као и слике са сајта Радио Требиња