Посјета из Ученичког центра Београд

27.03.2023.

Са циљем успостављања међусобне сарадње у области културе, спорта, васпитно образовног рада и социјалнo хуманитарних активности, у Београду 23. фебруара потписан је Протокол о сарадњи између града Требиња, Дома ученика Требиње и Ученичког центра Београд. Споразум су потписали градоначелник Требиња Мирко Ћурић, директор Дома ученика Требиње Миро Гредо и директор Ученичког центра Београд др Љубиша Антонијевић. Подршку о сарадњи пружило је и Министарство просвете. Истакнуто је да је овај споразум још један у низу видова кооперације Србије и републике Српске и да је то један од најбољих начина сарадње, пре свега између младих, амбициозних и креативних људи, који су будућност и гарант бољих веза. Ученички центар Београд већ дуги низ година ради на повезивању и интеграцији свих установа које се баве смештајем ученика и студената на територији Србије, Црне Горе, Републике Српске, Федерације БиХ, Словеније, Хрватске и Северне Македоније.

Тим поводом организован је сусрет два дома у Требињу. Ученички центар Београд био је гост Дома ученика Требиње у периоду од 21.03.2023. до 23.03.2023. Гостопримство и срдачан дочек домаћина, сусрет са директором Дома, васпитачима, размена радних искустава и дружење, учинио је наш боравак у овом дивном граду незаборавним. Градоначелник града Требиња Мирко Ћурић, уприличио је сусрет са директорима оба дома у Градској управи града Требиња. Истакнут је значај повезивања града Требиња и Србије и тежњу да се сарадња подигне на још већи ниво у области образовања, културе и спорта.

Домаћини су се потрудили да нам покажу и упуте на све лепоте града Требиња, према многима један од најлепших српских градова, кога краси права домаћинска атмосфера и сјајна медитеранска клима. Сви смо били одушевљени богатим културним наслеђем, бројним културно-историјским споменицима, традицијом и природним богатством града и околине. Трг Слободе, Саборни храм Преображења Господњег, споменик Ослободиоцима, парк Јована Дучића, башта Платани, река Требишњица, Асрланагића мост, као и требињска зелена пијаца препуна воћа, поврћа, вина и сира, незаобилазни су локалитети и атракција овог града. Шетајући малим али врло живописним старим градом, могли смо видети прегршт требињских платана, Осман пашину џамију, као и Анђеликину капију. Посетили смо Музеј Херцеговине који се такође налази у Кастелу, старом граду, а у коме се налази мноштво историјских предмета, везаних како за сам град, тако и за целу Херцеговину.

Посебан осећај оставио је на нас манастир Тврдош. Основали су га цар Константин и његова мајка Јелена, најстарији је живи манастир у данашњој Херцеговини. Импресивног изгледа, манастир се налази на стенама места Тврдош, крај десне обале реке Требишњице. Изузетне утиске понели смо и након посете Херцеговачкој Грачаници. Изграђена је као испуњење жеље чувеног српског песника Јована Дучића, изражене у његовом тестаменту. Желео је да буде сахрањен на једном од брда које окружују Требиње, у цркви налик Косовској Грачаници. Тим поводом град Требиње је подигао Херцеговачку Грачаницу свом вољеном песнику. Са тог брда се пружа величанствен поглед на Требиње и Арсланагића мост, као и нестваран призор заласка и изласка сунца.

Захваљујемо се домаћинима на дивном гостопримству, учинили су да пуни прелепих утисака одемо из Града Сунца. Радујемо се и очекујемо наставак сарадње и пријатељства, овог пута у нашој кући и нашем граду, Београду.

Кристина Миљковић

Управник РЈ Стеван Чоловић